fbpx
loader image

Kontaktna sočiva – sve što treba da znaš

Kontaktna sočiva su inovativno rešenje za korekciju vida koje je postalo popularno među milionima ljudi širom sveta. Ona pružaju mogućnost da jasno vidite svet oko sebe bez da nosite naočare.

 

Primamljivo, zar ne? Bez obzira da li već nosite sočiva ili tek razmišljate o njihovom korišćenju, u ovom blog postu možete pronaći sve ono što treba da znate o kontaktnim sočivima, uključujući koje su to vrste sočiva, prednosti i nedostatke, kao i osnovne smernice za njihovo pravilno korišćenje. Poznavanje ovih bitnih informacija ključno je za optimalno iskustvo nošenja kontaktnih sočiva.

Sadržaj:

Šta su kontaktna sočiva?

Kontaktna sočiva su tanka, providna sočiva sačinjena od visokokvalitetnih materijala, koja se postavljaju direktno na površinu oka. Imaju primenu u korekciji različitih problema sa vidom, kao što su kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam i presbiopija.

 

Ona omogućavaju jasan vid tako što, poput stakala na naočarima, menjaju putanju svetlosti koja ulazi u oko, fokusirajući je na pravilan način na mrežnjaču. Sociva prijanjaju za rožnjaču tako što se “zalepe” za suzni film oka (sloj tečnosti u oku koji ga održava vlažnim i zaštićenim). Zahvaljujući ovoj delikatnoj ali čvrstoj vezi, sočivo se prirodno kreće istovremeno sa Vašim okom i neće promeniti svoj položaj prilikom treptanja.

 

Uzimajući u obzir različite vrste kontaktnih sočiva koja su nam danas dostupna, ona mogu biti prilagođena individualnim potrebama svakog korisnika.

Od čega su napravljena kontaktna sočiva?

Danas je na tržištu dostupno više različitih kategorija kontaktnih sočiva u zavisnosti od materijala od kojih su sačinjeni, a izbor odgovarajuće vrste sočiva zavisiće od korekcijskih potreba i preferencija osobe.

1. Meka kontaktna sočiva

Ova popularna opcija za korekciju vida sačinjena je od fleksibilnih hidrogel ili silikon-hidrogel materijala, koji omogućavaju komfor tokom nošenja. U sebi sadrže visok nivo vode i propuštaju kiseonik koji dopire do površine oka, što ima značajnu ulogu u ishrani rožnjače i smanjenju rizika od nastanka iritacije. Meka sočiva se lako prilagođavaju obliku i pokretima oka, pružajući maksimalno prirodan osećaj. Ova vrsta sočiva je idealan izbor za sportiste i osobe koje vode aktivan stil života.

2. Tvrda gas propusna sočiva (GP/RGP)

Ova sočiva su napravljena od tvrde plastike ali, kako im i samo ime kaže, propustljiva su za kiseonik. GP sočiva su čvršća od mekih kontaktnih sočiva i nisu tako savitljiva, ali njihov benefit leži u tome što su manje sklona nakupljanju depozita (natalozeni proteini i masti iz suznog filma) i pružaju kristalno jasan vid. Mana ovih sočiva je što je potreban period prilagođavanja na njih iz razloga što, u početku, nisu toliko udobna i laka za nošenje kao meka.

3. Skleralna kontaktna sočiva

Skleralna sočiva su jedna vrsta tvrdih, gas propusnih sočiva. Razlikuju se od standardnih GP sočiva po tome što su većeg dijametra i pokrivaju veći deo beonjače. Ova sočiva su posebno korisna za osobe koje pate od sindroma suvog oka jer održavaju stabilnost suznog filma, a takođe su vrlo pogodna i za osobe sa abnormalnostima rožnjače, poput keratokonusa.

4. Hibridna kontaktna sočiva

Ova inovativna vrsta sočiva sadrzi elemente tvrdih GP i mekih kontaktnih sočiva, kombinujući najbolje od oba sveta. Centar hibridnih sociva sačinjen je od istog materijala kao i GP sočiva, što doprinosi fantastičnoj oštrini vida, dok su ivice meke i pružaju komfor prilikom nošenja.

Upoznajte razlicite vrste kontaktnih sociva i njihove cene

Vrste kontaktnih sočiva

Kada je reč o kontaktnim sočivima, izbor nije ograničen samo na dioptriju. Postoji širok spektar vrsta sočiva, svaka sa svojim prednostima i specifičnostima. U nastavku ćemo napraviti kratak pregled različitih tipova kontaktnih sočiva u odnosu na period njihovog nošenja, kako biste mogli doneti informisanu odluku o tome koje je najadekvatnije rešenje za Vaše potrebe.

1. Dnevna kontaktna sočiva

Dnevna kontaktna sočiva su savršena za one koji žele praktičnost i jednostavnost. Ova sočiva se nose jedan dan i zatim se uveče bacaju, eliminišući potrebu za održavanjem i čišćenjem. Ovo je odličan izbor za povremene korisnike ili za posebne prilike, pružajući svežinu i komfor svaki put kad ih stavite.

2. Dvonedeljna kontaktna sočiva

Dvonedeljna kontaktna sočiva su dizajnirana za duže nošenje. Korisnici mogu nositi isti par sočiva dve nedelje uz redovno čišćenje i održavanje. Ova vrsta sočiva pruža ravnotežu između praktičnosti dnevnih sočiva i dugotrajnosti mesečnih sočiva.

3. Mesečna kontaktna sočiva

Ova opcija je najpopularnije rešenje među nosiocima kontaktnih sočiva. Mesečna sočiva se nose svakodnevno tokom perioda od jednog meseca i zahtevaju redovno čišćenje, a nakon isteka mesec dana potrebno je da se zamene novim parom. Ona su odlična opcija za one koji žele dugotrajno i pouzdano rešenje.

4. Tromesečna kontaktna sočiva

Tromesečna kontaktna sočiva su dizajnirana tako da pružaju produženi vremenski okvir za nošenje. Ova vrsta sočiva je popularna zbog svoje dugotrajnosti i relativno jednostavnog održavanja. Korisnici mogu uživati u jasnom vidu tokom tri meseca pre nego što zamene sočiva novim parom.

5. Godišnja kontaktna sočiva

Godišnja kontaktna sočiva su najdugotrajnija opcija. Ova sočiva su napravljena od izuzetno trajnih materijala i zahtevaju posebnu pažnju. Godišnja sočiva se moraju redovno čistiti i dezinfikovati i najbolja su opcija za iskusne korisnike koji su spremni posvetiti vreme održavanju svojih sočiva, a u cilju dugotrajnosti i udobnosti.

Kako odabrati prava kontaktna sočiva za Vaše potrebe?

Idealno odabrana kontaktna sočiva su ključ udobnosti i jasnog vida. Međutim, odabrati pravu opciju nije jednostavan zadatak. Kada se odlučujete za određenu vrstu sočiva, važno je uzeti u obzir niz različitih faktora kako biste pronašli idealno rešenje koje odgovara Vašim specifičnim potrebama.

 

Vaš oftalmolog ili optometrista će izvršiti detaljan pregled Vaših očiju, uzimajući u obzir dioptriju, suvoću očiju i oblik rožnjače. Na osnovu ovih informacija, preporučiće Vam odgovarajuću vrstu sočiva.

1. Sferna kontaktna sočiva

Sferna, meka sočiva su najčešći izbor za korekciju refraktivnih grešaka oka poput dalekovidosti ili kratkovidosti. Ova sočiva imaju istu dioptrijsku vrednost u svim meridijanima, što znači da njihova korektivna snaga ostaje konstantna duž cele površine.

2. Torična kontaktna sočiva

Torična kontaktna sočiva su specijalno dizajnirana za korekciju astigmatizma, nepravilnosti u obliku rožnjače oka koja uzrokuje mutan i iskrivljen vid. Kontaktna sočiva za astigmatizam su jedinstvena po tome što ima različite dioptrijske vrednosti u različitim meridijanima, što omogućava ispravno fokusiranje svetlosti na mrežnjaču oka.

Važno je napomenuti da torična sočiva zahtevaju precizno prilagođavanje od strane optometriste, uz obavezne dodatne parametre kao što su cilindrična dioptrija i njena osovina.

3. Multifokalna ili progresivna kontaktna sočiva

Multifokalna kontaktna sočiva, poznata i kao progresivna sočiva, koriste se za korekciju presbiopije umesto naočara za čitanje. Ona su dizajnirana tako da u sebi sadrže više fokusnih zona koje omogućavaju oštar vid prilikom gledanja na blizinu, srednju udaljenost i daljinu, baš kao i progresivna stakla za naočare. Ove zone imaju različitu jačinu korekcije, te je neophodan period prilagođavanja na ovakvu vrstu sočiva.

Kontaktna sociva u boji

Specijalne vrste kontaktnih sočiva

Specijalne vrste kontaktnih sočiva pružaju dodatne mogućnosti u pogledu estetskih promena, kao i specifične korekcije vida.

1. Sočiva u boji

Ova popularna opcija je idealan izbor za osobe koje žele promeniti izgled svojih očiju. Postoje dve vrste sočiva u boji: ona koja se koriste samo u estetske svrhe i ona koja kombinuju estetski momenat sa dioptrijom za korekciju vida. Sa kontaktnim sočivima u boji možete postići prirodan izgled ili eksperimentisati sa neobičnim i intenzivnim nijansama.

2. Monofokalna sočiva

Presbiopija se može korigovati i pomoću monofokalnih kontaktnih sočiva (sočiva sa jednom dioptrijom). Ona podrazumevaju set od dva sočiva, od kojih se jedno koristi za korekciju daljine (na dominantnom oku), a drugo sočivo koriguje blizinu (na nedominantnom oku). Nakon nekog vremena, mozak se privikne tako da “gleda” kroz ono sočivo koje je zaduženo za onu udaljenost na kojoj želite videti nešto.

3. Ortokeratologija (Ortho-K)

To je metoda korekcije vida koja podrazumeva nošenje specijalizovanih sočiva tokom noći. Ova sočiva postepeno oblikuju rožnjaču dok spavate, čime se privremeno koriguje vid. Najčešće se koristi za korekciju kratkovidosti ali ima upotrebu i u korigovanju astigmatizma.

Koja je cena kontaktnih sočiva?

Kao što smo videli, postoji mnogo različitih opcija kada su kontaktna sočiva u pitanju. Shodno tome, razlikuju se i cene. Tacnu cenu ćemo znati tek nakon pregleda, kada budemo znali koja su nam tačno sočiva potrebna ali možemo izvući neki prosek. Cene se kreću od 1000 do 5000 dinara na mesečnom nivou.

Naočare ili kontaktna sočiva

Prelazak na kontaktna sočiva može biti pravi izbor za mnoge. Međutim, veoma je važno da budete adekvatno upoznati sa svim aspektima nošenja kontaktnih sočiva kako biste doneli informisanu odluku. Ako Vas interesuju prednosti i mane kako kontaktnih sočiva tako i naočara, otkrivamo ih u sledećem tekstu: Kontaktna sočiva vs naočare: Koji je pravi izbor za mene?

Higijena i održavanje kontaktnih sočiva

Nepravilna higijena ili neadekvatno održavanje kontaktnih sočiva može povećati rizik od infekcija oka, kao što su konjuktivitis ili keratitis. Važno je pridržavati se saveta za čišćenje i zamenu sočiva kako biste održali zdravlje Vaših očiju. Detaljan tekst, odnosno uputstvo kako održavati kontaktna sočiva, kao i odgovore na najčešće postavljana pitanja, možete pronaći ovde: Kontaktna sočiva – saveti i odgovori na najčešća pitanja.

Skidanje i stavljanje kontaktnih sočiva

Pošto još uvek nismo upoznali osobu koja se rodila sa znanjem i spretnošću da stavlja i skida kontaktna sočiva, napravili smo zanimljivu obuku gde ćete korak po korak naučiti kako da postanete nindža u tome!

Zaključak

Kontaktna sočiva su sjajno inovativno rešenje za korekciju vida, ali je važno biti upoznat sa svim aspektima njihovog korišćenja. Razumevanje različitih vrsta sočiva kao i pridržavanje smernica za njihovo pravilno korišćenje ključno je za postizanje optimalnog iskustva. Konsultacija sa oftalmologom ili optometristom je od suštinske važnosti kako biste pronašli najbolje sočivo za Vaše potrebe i dobili sve neophodne informacije i savete.

Kuća dobrog vida od 1992. godine!

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!