fbpx
loader image
Optometrista ili oftalmolog

Kada posetiti optometristu a kada oftalmologa?

Optometrista ili oftalmolog – zanima te koja je razlika? Biranje očnog specijaliste je važna odluka koja može uticati na kvalitet vida samim tim i na naš svakodnevni život. Toj osobi prepuštamo brigu o našem vidu i sledimo savete kako bi očuvali vid kroz ceo život. U nastavku saznajte razlike između optometriste i oftalmologa, te kada im se trebamo obratiti.

 

Svakako, prvi korak nam je naučiti koja je razlika između dve profesije, takođe, mislimo da je korisno spomenuti i treće “O” u brizi naših očiju, a to su optičari.

Sadržaj:

Ko je optometrista?

Optometrisa je specijalista za brigu o našem vidu. Obučen za izvođenje pregleda vida i korigovanja stanja kao što su: kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Osposobljen je za prepisivanje dioprijskih naočara, kontaktnih sočiva kao i ostalih pomagala za vid.

 

Takođe, prepoznaje bolesti i upale oka, kao što su: katarakta, konjuktivitis, keratokonus i druge. U slučaju kada je potrebno, uputiće nas oftalmologu za tretiranje tih stanja. Nema pravo za operisati niti lečiti bolesno oko.

 

Međutim, upoznat je sa svim aktuelnim vrstama dioptrijskih stakala i kontaknih sočiva, kao i sa procesom izrade naočara. To je definitivno prednost jer će za svaku situaciju pronaći savremeno rešenje koje će biti najbliže prirodnom vidu.

Ko je oftalmolog?

Oftalmolog je doktor medicine i specijalizovao se u području brige o očima i vidu. Oftalmolozi su obučeni za izvođenje pregleda očiju, dijagnostifikaciju i lečenje očnih bolesti, propisivanje lekova, izvođenje operacija i laserskih zahvata na očima.

 

Nakon osnovnih sutdija medicine, sledi specijalizacija u trajanju od 4 godine, međutim, neki oftalmolozi se dodatno subspecijalizuju, što znači da se dodatno edukuju za određeno područje očne medicine ili očne hirurgije, na taj način stiču znanje za lečenje složenijih i specifičnijih stanja oka.

Ko je optičar?

Optičar nije specijalista za oči, ali je veoma važan deo brige oko zdravlja naših očiju. Optičari koriste recepte za naočare koje su prepisali optometristi ili oftalmolozi kako bi nam precizno izradili naočare, isporučili kontaktna sočiva, kao i ostala pomagala za vid.

Kada posetiti optometristu a kada oftalmologa?

Ukoliko nam je potrebno određivanje dioptrije za naočare ili kontaktna sočiva, tada je izbor specijaliste naša lična stvar. Pregled vida izvode i optometristi i oftalmolozi. To uključuje pregled vida za daljinu, blizinu i srednju udaljenst, odredjivanje dioptrije, prepisivanje naočara ili kontaktnih sočiva.

 

Dobro je imati na umu da su optometristi specijalizovani upravo za određivanje dioprija i poznaju savremene vrste dioptrijskih stakala i sočiva. Na osnovu naših individualnih potreba savetovaće i mnogo će doprineti u odabiru adekvatnih naočara, dioptrijskih stakala ili kontaktnih sočiva.

 

Ukoliko želimo obaviti preventivni zdravstveni pregled očiju, ili u slučaju da imamo neki medicinski problem sa očima, kao na primer: upalu oka, oštećenje oka ili kataraktu – važno je da se obratimo oftalmologu, jer oni su obučeni za lečenje i tretiranje takvog stanja. Oni nisu direktno povezani sa izradom naočara, samim tim obično i ne daju savete oko odabira dioptrijskih stakala i naočara.

Ostali faktori uključeni u biranje očnog specijaliste:

Kada biramo očnog specijalistu, važno je uzeti u obzir preporuke koje smo dobili od prijatelja, članova porodice ili kolega. Usmene preporuke su često najbolji način pronalaženja prijateljskog, kompetentnog i brižnog očnog specijaliste, tako ćemo izbeći neugodna iznenađenja prilikom pregleda ili nakon kupovine naočara ili kontaktnih sočiva.

Zaključak:

Dakle, glavna razlika između optometrista i oftalmologa je u tome, što nas optometrista uz kvalitetnu kontrolu vida i individualno savetuje kakvu vrstu dioptrijskih stakala odabrati, u zavisnosti od naših potreba, aktivnostima i samoj korekciji. Ali na drugu stranu ne leči i ne operiše bolesno oko, kao što je slučaj sa oftalmologom.

Kuća dobrog vida od 1992. godine!

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!