fbpx
loader image

Šta je optometrija? Ili ko je to?

“Sređenije” države sveta donele su zakon da je pregled vida obavezan jednom godišnje, svima! Zamislimo samo kolike bi gužve bile kod oftalmologa u tom slučaju? Pacijenti kojima je stvarno potrebna pomoć očnog lekara i to hitno, nažalost nikako ne bi uspeli da dođu na red…

 

Decenijama unazad da bi izbegli upravo taj problem, stvorili su novu profesiju koja se brine o vašim očima na osnovnom nivou i zove se – optometrija.

Sadržaj:

Ko je optometrista?

Optometrista je obrazovani specijalista za oči sa završenim studijama na PMF fakultetu ili stručnom specijalizacijom. Optometrista je obučen kako kroz teorijsku tako i kroz praktičnu nastavu, sa ciljem da što preciznije odrede jačinu refrakcione mane oka, to znači da će definisati jačinu dioptrije koja nam je potrebna da bi ispravili: kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam.

 

Optometristi su nešto poput “opšteg očnog lekara”, nalaze se u prvom kontaktu sa našim očima, pored toga što će odrediti dioptriju ako posumnjaju na bilo kakve neprirodnosti, promene ili bolesti, obavezno nas šalju kod oftalmologa na ozbiljniji pregled (imajmo na umu da dioptrija, astigmatizam i cilindri NISU BOLESTI)

Prednost optometriste:

Velika prednost optometriste leži u činjenici da se kroz svoje školovanje ne usresređuje na lečenje raznih bolesti oka, već se specijalizuje isključivo na vid, odnosno određivanje grešaka i korekciju vida. Što znači da je naučen da što lakše i bolje definiše ispravnu diopriju i prepiše adekvatne naočare ili kontaktna sočiva.

Kad je vreme za pregled vida?

Ovakav pregled bi trebao da bude rutinski u našem životu i to jednom godišnje! Takođe je bitno u slučaju da osetite bilo koje od ovih tegoba, obavite pregled:

Zamućen vid, češta glavobolja, umor očiju, isušenost očiju, napor pri gledanju, svrab, utisak slabije dioptrije, žuljaju nas kontaktna sočiva…

Pregled vida kod dece:

Prvi pregled za decu do 10 godina savetujemo specifičan pregeld koji zahteva malu količinu medikamenata – “širenja zenica”, a to rade oftalmolozi isključivo u ordinacijama ili bolnicama.

 

Međutim starija deca, ili mlađa nakon prvog pregleda na širokim zenicama, kontrolne preglede mogu vršiti bez brige kod optometriste. O pregledima i dečjim naočarima pročitajte više na sledećem linku.

 

Razlika optometrije u svetu i u Srbiji?

Optometrija kao profesija, u svetu, pa čak i u okolnim drzava (Hrvatskoj, Madjarskoj) postaje sve prepoznatljivija i cenjenija od strane korisnika i poslodavca. Samim tim je sve popularnija. Danas kod njih u skoro svim optikama imate dostupan optometrijski pregled, dok u Srbiji, taj talas popularizacije malo kasni.

Dan optometriste u našoj optici:

VIDEO

Optometrista si i tražiš posao?

Apliciraj lako na stranici poslovi i ubrzo se vidimo!

Ako si student/specijalizant ili samo imaš želju uživo, kroz praksu, da upoznaš šta te čeka, slobodno nas kontaktiraj preko stranice kontakt i vrlo rado ćemo te upoznati sa profesijom!

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!

Kuća dobrog vida od 1992. godine!