fbpx
loader image
Vodic za odabir decijih naocara

Početni vodič: dečje naočare za vid, dioptrijska stakla i sunčane naočare za decu

Bilo da birate dečje naočare prvi put ili ne, izbor naočara za decu uvek je pravi izazov. Naša iskustva i savete smo podelili u daljem tekstu kako bi Vam olakšali sve nedoumice i skrenuli pažnju na potencijalne probleme. Saznaćete sve bitne svari poput: simptoma, dečjih pregleda, kako zaustaviti rast dioptrije, cene dečjih naočara…

Sadržaj:

Kako prepoznati problem sa vidom kod dece?

Kao roditelj, važno je biti svestan različitih simptoma i znakova koji ukazuju na probleme sa vidom Vašeg deteta. Najčešći uzrok lošeg vida kod dece jesu refrakcione anomalije- kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam.

 

Ova stanja dovode do smanjenja detetove sposobnosti da jasno vidi, što dalje za posledicu ima poteškoće sa učenjem, čitanjem i drugim aktivnostima. Razumevanje i praćenje simptoma je ključno za rano otkrivanje problema i pravovremeno reagovanje.

  • Dete se mršti dok gleda bliske predmete;
  • Često trlja oči;
  • Sedi ili stoji preblizu televizora ili drži telefon, knjigu ili igračku previše blizu;
  • Naginje glavu na jednu stranu da bi bolje videlo;
  • Skuplja oči ili zatvara jedno oko pri gledanju;
  • Preosetljivo je na svetlost, pokriva oči na jakom suncu;
  • Često mu suze oči (vodenaste oči) ili su crvene;
  • Izbegava aktivnosti koje podrazumevaju oštar vid na blizinu (bojenje ili čitanje), ili suprotno, izbegava aktivnosti koje zahtevaju vid na daljinu (igra loptom…);
  • Žali se na glavobolju ili umorne oči;

Neki od često zanemarenih znakova jesu nespretnost, loša koordinacija oko-ruka i lošija školska postignuća, koji se upravo javljaju kao posledica nemogućnosti deteta da dobro vidi.

Prvi dečji pregled vida - šta da očekujete?

Prva poseta može biti preplavljujuće iskustvo za dete. Neka deca su stidljiva ili mogu smatrati aparate koji se nalaze u kabinetu pomalo zastrašujućim, pogotovo ako uopšte ne znaju šta ih čeka. Stoga, pre prvog pregleda savetujemo da sledeće korake prenesete i detetu, na jeziku prilagođenom njegovom uzrastu, kako bi ono znalo šta da očekuje.

 

Pre samog pregleda, od roditelja se uzimaju osnovni podaci o detetu, a takođe, ukoliko su uočeni simptomi lošijeg vida, potrebno je dati informacije poput: kada su oni počeli, koliko se učestalo javljaju, u kojim situacijama i koliko dugo traju.

 

Nakon uzimanja detaljne anamneze (prisutni problemi), započinje pregled:

  • Prvi korak jeste kompjutersko određivanje dioptrije. Dete treba da prisloni glavu na aparat i gleda u sličicu dok aparat neprimetno meri nama bitne podatke, i to traje svega nekoliko sekundi.
  • Zatim se od deteta traži da naglas pročita simbole koji su prezentovani na tabli ispred njega. Ti simboli su najčešće niz brojeva ili slova, a ukoliko je dete malo, koristi se simbol u obliku slova E ili sličice koje predstavljaju elemente iz svakodnevnog života.
  • Roditelji mogu biti prisutni tokom pregleda kako bi dete osećalo sigurnost i podršku.

 

Nakon pregleda, potencijalni problemi, kao i rešenje istih, će biti definisani. Dobićete bitne informacije i korisne savete o daljim koracima, a takođe je to i pravi momenat za potencijalna pitanja, ukoliko ih imate.

Izbor prvih naočara za decu - vodič

Nakon ustanovljene dioptrije potrebno je izabrati prvi okvir, o čemu takođe treba da popričate sa decom, kako bi se pripremili na svoj potpuno novi izgled.

 

  • Fokusirajte se na okvire koji su lagani, izdržljivi i udobni za dete.
  • Dozvolite deci da izraze svoj stil i ličnost kroz naočare.
  • Dajte svom detetu slobodu da izabere okvir koji mu se sviđa i sa kojim se oseća komforno.
  • Nemojte zaboraviti da je izbor kvalitetnih stakala od suštinskog značaja za jasan vid i zaštitu očiju.

Savet iskusnog optičara - najvažnije!

Iskusni optičari će Vam pružiti savete o odabiru naočara koje će se najbolje podesiti prema licu Vašeg deteta, kako ne bi spadale, žuljale, itd.

 

  • Dečji nosići nisu potpuno razvijeni i njihov koren nosa nije dovoljno veliki kako bi naočare stajale na svom mestu. Neophodno je idealno podesiti svaki okvir kako bi most naočara stajao adekvatno, čak i tokom igranja na igralištu.
  • Pored stabilnosti okvira, vrlo je važno da okvir stoji “visoko” na korenu nosa-u suprotnom deca gledaju iznad njega ili podižu glavu kako bi gledali kroz naočare.

U potrazi si za dečijim naočarima?

Imaš odličan razlog da nas posetiš!

Decije naocare za vid

Trendi i nesalomive naočare - izdvajamo iz ponude

Ovi moderni modeli naočara su dostupni u raznim bojama i dizajnima koji će deci biti zanimljivi, a takođe su od izrađeni od savitljivih materijala, tako da će deca imati pravi izazov da ih polome!

Dioptrijske i sunčane naočare za devojčice
Dioptrijske i sunčane naočare za devojčice
Dioptrijske i sunčane naočare za dečake

Dečje sportske naočare za vid

Nošenje naočara ne treba da sputava Vaše dete u učestvovanju u različitim sportovima i igrama.

 

Izbor pravih sportskih naočara doprinosi većoj udobnosti i performansama tokom igre, ali imaju i ključnu ulogu u zaštiti očiju. One pružaju zaštitu od sunca, vetra, prašine i udaraca, a takođe smanjuju rizik od povreda.

Sportske naočare za dečake i devojčice
Sportske naočare za dečake i devojčice

Kod sportskih naočara akcenat je na ojačanim i udobnim materijalima, ali pored zaštite i izdržljivosti ni dizajn nije zapostavljen.

Koliko koštaju dečje naočare - cena?

Cene dečjih naočara svakako variraju, na njih utiče cena okvira kao i cena stakala.

Okviri se razlikuju u ceni zbog materijala izrade, kvaliteta, brenda, kolekcije…

Nekoliko faktora koji utiču na cenu stakala:

  • Zaštitni slojevi – npr: slojevi protiv ogrebotina, slojevi koji pružaju zaštitu od digitalnih uređaja..
  • Postoji opcija fotoosetljivih stakala – stakla koja će zatamneti na suncu i pružiti potpunu zaštitu od sunca,
  • Kod većih diotprija savetuju se “tanja” stakla od standardnih – ublažuju estetski momenat debelih stakala, a takođe se postižu i lakša stakla, što utiče na krajnju težinu tj. udobnost naočara.

Razmislite o svom budžetu i istražite različite ponude, konsultujte se i pitajte sve što Vas zanima kako bi pronašli najbolju opciju za Vaše mališane.

Sačuvajte vid deteta - važnost kvalitetnih dioptrijskih stakala

Bez obzira na to kog uzrasta je dete, naočare koje uzimate trebaju biti izrađene od kvalitetnih materijala, a stakla je najbolje obložiti zaštitnim slojevima kako bi što duže trajala ali i pružila maksimalan nivo zaštite i komfora.

  • Sloj protiv grebanja omogućava veću otpornost stakala na mehanička oštećenja, što je idealno rešenje za mališane koji su aktivni.
  • Ukoliko Vaše dete provodi dosta vremena u toku dana ispred ekrana (TV, računar, telefon), preporuka je da se na stakla nanese sloj koji pruža zaštitu od digitalnih uređaja, kako bi se osetljive dečje oči dodatno zaštitile.
  • Ako je dete aktivnije i provodi mnogo vremena napolju treba imati na umu i neki vid UV zaštite, to možemo postići sa kvalitetnijim belim staklima ili staklima koja su fotoosetljiva – menjaju boju, tamne na suncu i pružaju potpunu UV zaštitu kao i komfor od blještavila kada je sunčano.
  • Ukoliko je dioptrija velika, postoji mogućnost izrade tanjih stakala, čime se dobija i na lakoći, što povećava komfor tokom nošenja, ali značajnu ulogu takođe igra i estetski momenat. Savet iskusnog optičara će i u ovoj situaciji imati veliku ulogu, pogotovo kod većih dioptrija, poznavanje opcija i pružanje najboljeg rešenja itekako znači.

Naočare koje zaustavljaju rast dioptrije kod dece

Miopija ili kratkovidost je mana oka koja se karakteriše većim dijametrom oka nego što je to normalno. Česta situacija je da se miopija progresivno povećava sa rastom deteta.

 

Miopija se sve češće i ranije javlja kod dece, tačan razlog nije ni najvećim stručnjacima jasan, ali su sigurni da uticaj imaju genetika i promene svakodnevnih navika – deca manje vremena provode napolju, a više se igraju u zatvorenom prostoru.

 

Miopija kod dece koriguje se uz pomoć minus dioptrije, koja detetu pruža jasan i prijatan vid.

 

Nakon dužih studija i istraživanja, tehnologijom je postignut takav dizajn stakla koji usporava i sprečava dodatan rast oka, što dalje smanjuje progresiju miopije. Do nedavno ovo nije postojalo i postalo je potpuni hit, međutim, danas se u svetu miopija kod dece već uveliko koriguje ovakvim staklima, jer zaista deluje na usporavanje i sprečavanje daljeg rasta dioptrije.

stakla koja zaustavljaju rast dioptrije

Studije i dizajn na kojem se zasnivaju stakla:

  • Ukoliko se za korekciju miopije koriste standardna monofokalna dioprijska stakla, slika koja dolazi iza perifernih delova sočiva ima tendenciju da pada iza mrežnjače, i tako se stvara periferni hipermetropni dekofus.
  • Ovo periferno zamućenje postaje okidač koji daje signal oku da se dodatno izduži kako bi doseglo sliku koja se stvara iza mrežnjače.
  • Dokazi pokazuju da napomenuti hipermetropni defokus pokreće izduženje oka, dok miopni defokus i njegovo zamućenje na perifernom delu mrežnjače pokreće stop signal da bi se usporilo prekomerno izduženje oka.
Zaustavljanje dioptrije kod dece
  • Teorija perifernog defokusa sugeriše da je za smanjenje progresije miopije važno stvoriti ciljani miopni defokus na periferiji mrežnjače kako bi se usporilo izduženje oka. Potrebno je da se fokus stavi ispred umesto iza mrežnjače

Potražite više informacija o ovome kod Vašeg izabranog optičara ili optometriste, konsultacija je neophodna kako biste saznali da li su ove naočare odgovarajuće za Vaše dete.

Zaštita od sunca kod dečjih naočara

Njihove oči još uvek nisu potpuno razvijene i zato je UV zaštita ključna, posebno kod dece koja provode puno vremena napolju.

 

Odaberite sunčane naočare sa visokim nivoom UV zaštite i udobnim okvirom, koje će adekvatno štititi oči Vašeg deteta tokom svih aktivnosti na otvorenom.

 

Nisu sve naočare za sunce jednake – kada birate sunčane naočare za Vaše dete, imajte na umu da one moraju biti kvalitetne i efektivne u zaštiti očiju od štetnog zračenja, ali takođe je vrlo bitno da se uklapaju u stil deteta, tj. da mu se dopadaju.

Dečje sunčane naočare sa dioptrijom

Za sve mališane koji imaju potrebu za dioptrijom, postoje i sunčana stakla u svim dioptrijama, čak i cilindričnim.

Okvir moze biti i dioptrijski, pa u njega možemo ugrađivati sunčana stakla i tako dobiti atraktivne sunčane naočare. Boju sunčanih stakala bi uklapali uz boju okvira, naravno, optičari će Vas posavetovati u ovom koraku.

Cena sunčanih stakala sa dioptrijom se uglavnom ne razlikuje mnogo od standardnih belih dioptrijskih stakala.

Prevazilaženje predrasuda oko dečjih naočara

Od samog početka pokušajte da odabir i samo nošenje naočara pretvorite u pozitivno iskustvo. Možete se voditi činjenicom da su naočare zanimljiv, novi dodatak koje ne može nositi baš svako dete. Poseta naše optike postala je prava zabava za sve mališane-dečji kutak u kojem stoje bojanke i igračke zaista poboljšavaju njihovo iskustvo.

 

Prepoznavanje i prevazilaženje predrasuda oko nošenja naočara je ključno za samopouzdanje Vašeg deteta. Naočare su normalan deo života mnoge dece i trebaju se doživljavati kao pozitivan korak ka boljem vidu, kao i mogućnost da izraze svoj lični stil kroz izbor okvira.

 

Mnogi roditelji se plaše da će vršnjaci zadirkivati njihovo dete, međutim, stigma oko nošenja naočara je tokom vremena izbledela i danas veliki broj dece misli da su naočare “kul” i želi da ih nosi, bez obzira da li imaju potrebu za tim ili ne.

 

Ukoliko je Vaše dete zabrinuto da izgleda “drugačije” ili “ružno” sa naočarima, osvrnite se na njihove omiljene poznate ličnosti, likove iz crtaća, knjiga, članove porodice, itd. koji nose naočare. Na taj način, ako dete tvrdi da nije “kul”, imate mnoštvo primera da mu dokažete suprotno!

 

Kroz podršku i pozitivan stav, Vaše dete će se osećati samopouzdano i prijatno sa novim modnim dodatkom.

Iskustva roditelja sa dečjim naočarima

Prikupljanje iskustava drugih roditelja može pružiti korisne uvide i ohrabrenje. Roditelji dele svoje priče o tome kako su se nosili sa prvim naočarama svoje dece. Ovo Vam može pomoći da se pripremite za moguće izazove i pružiti Vam dodatne ideje kako da podržite svoje dete.

 

Deljenje iskustava takođe Vam može olakšati razgovor sa detetom o nošenju naočara i motivisati ih da se nose sa pozitivnim stavom.

Saznajte više o pregledima za decu

Redovni pregledi bi osigurali da je vid Vašeg deteta u optimalnom stanju i da ne postoje problemi koji bi mogli da utiču na školska postignuća ili potencijalno ugroze detetovu bezbednost.

 

Sam tok pregleda zavisi od uzrasta deteta:

  • Ukoliko se ispitivanje radi kod dece mlađe od godinu dana, procenjuje se reakcija zenice na svetlo, fiksacija objekta i praćenje pogledom i koriste se testovi preferencijalnog gledanja.
  • Kod dece predškolskog i školskog uzrasta pregled se suštinski ne razlikuje od onog za odrasle. Od deteta se zahteva da čita simbole koje vidi na optotipu, a simboli su takođe prilagođeni uzrastu.

Pregledi pomažu u ranoj dijagnostici i rešavanju potencijalnih problema pre nego što se oni pogoršaju.

Koliko često je potreban pregled vida kod dece

Redovni pregledi vida su ključni za očuvanje i unapređenje vida Vašeg deteta, a takođe su neophodni za rano otkrivanje i prevenciju problema sa vidom. Preporučuje se da deca prolaze kroz periodične preglede, naročito tokom perioda intenzivnog rasta.

 

Kod nas je obavezan pregled vida u sklopu sistematskog pregleda pre polaska u prvi razred, ali u razvijenim zapadnim zemljama zakonom je uređeno da su pregledi vida obavezni, i to: prvi pregled se obavlja sa navršenih 6 meseci, zatim sa 3 godine i nakon toga pre polaska u školu. U školskom uzrastu pregledi se obavljaju na svake dve godine, a ukoliko dete ima korekciju i nosi naočare, kontrole su na svakih godinu dana.

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!

Kuća dobrog vida od 1992. godine!