fbpx
loader image

Progresivna stakla – sve što treba da znaš

Saznaj da li su progresivne naočare za tebe!

 

Svima nama koji brojimo više od 40 godina počinje da se dešava da odmičemo mobilni od očiju kako bismo videli šta piše. Istovremeno nismo sigurni kome to maše vesela osoba sa druge strane ulice. Ovo znači da imamo presbiopiju, ali ne brini sve je to normalno.

 

U ovom tekstu opisaćemo ko i zašto treba da nosi progresivne naočare. Upoznaćemo vrste progresiva i naučiti kakvi okviri su idealni ovoj vrsti stakla. Takođe, opisaćemo kako treba da izgleda pregled vida za progresivne naočare, pričati o njihovoj ceni, podeliti iskustva i savete o lakšem prilagođavanju na progresivne naočare.

Sadržaj:

Šta su progresivne naočare?

Naočare sa progresivnim staklima imaju tri dioptrije, omogućavaju nam da vidimo bliske predmete, predmete na srednjoj udaljenosti pa čak i u daljini. To znači da ćemo videti izoštreno da izbliza tipkamo na telefonu, dok radimo za kompjuterom na srednjoj udaljenosti, pa čak i na daljinu dok vozimo automobil i to sve uz pomoću jednih naočara!

-Zvuči nestvarno, zar ne?

 

Evo kako izgleda progresivno staklo:

Gornji deo namenjen je za gledanje u daljinu, donji deo je za blizinu, a srednji za srednju udaljenost. Pogled prelazi neprimetno preko tih zona i oku je mnogo jednostavnije fokusirati predmete za blizinu i daljinu, čime znatno poboljšavamo kvalitet života.

 

Kad odjednom primetimo da smo se prestali naprezati kod gledanja na daljinu i da smo prestali udaljavati tekst ili podizati naočare pa približavati da bi videli jasnije. Tada shvatamo da se svaki dan prilagođavanja na nove progresivne naočare itekako isplatio.

Progresivna ili bifokalna stakla?

Bifokalne naočare sa dve dioptrije prepoznajemo po malom „prozorčiću“ za čitanje u donjem delu naočara. Sećamo se svojih baka i deka sa upravo takvim naočarima na nosu, a to rešenje, nažalost, ostavlja nerešen problem u zoni srednje udaljenosti.

 

Sa bifokalom kada su čitali pogledali bi prema dole, a kada bi gledali u daljinu podigli bi pogled. Između ta dva odvojena dela stakla nalazi se vidljiva crta. Kod progresivnih stakala nemamo tu crtu i one se estetski ne razlikuju uopšte od običnih dioptrijskih stakala.

Bifokal

 

Osim te vidljive crte, kod bifokala zbog naglog prelaza slika obično “skače” kada se gleda prema gore ili prema dole. Progresiv ima postepen prelazak od dioptrije do dioptrije i omogućava oštar vid na svakoj udaljenosti, sa tim eliminiše taj “skok” slike.

Prednosti i nedostaci progresivnih naočara

U dilemi si da li uzeti progresivne naočare ili ne? -Evo nekoliko opštih argumenata:

 

Prednosti:

 • Jedan par naočara za sve udaljenosti
 • Nesmetano prebacivanje pogleda sa daljine na blizinu i obrnuto
 • Nema crte na sredini stakla kao kod bifokalnih
 • Izgledaju mladalački i moderno

Nedostaci:

 • Potrebno je vreme za navikavanje
 • Malo mutniji periferni vid
 • Nešto viša cena od “običnih” stakala, ali treba imati na umu da progresivne naočare menjaju dva a ponekad i tri para zasebnih naočara.

Vrstu progresiva koju ćemo odabati zavisi od našeg životnog stila, radnih potreba i stanja našeg vida. Odluku svakako treba doneti nakon razgovora sa pouzdanim i iskusnim optičarom ili optometristom i naravno tek nakon pregleda vida.

Pregled vida za progresivne naočare

Uobičajno određivanje dioptrije sastoji se od stavljanja dioptrijskih stakala u probni okvir. Pošto je pregled vida jedan od najvažnijih koraka za odabir progresivnih stakala, mi smo gledali da ga podignemo na znatno viši nivo.

 

Prateći svetsku tehnologiju uveli smo najmoderniji Foropter. To je aparat koji dioptriju meri u preciznijim koracima, pored toga smanjuje i zamor oka. Stvara veoma prijatno iskustvo i bolje razumevanje testova, čime dobijamo tačnije odgovore i preciznije određenu dioptriju.

Foropter

Pregled vida za progresivne naočare traje duže nego za obične dioptrijske naočare. Otvoren i neposredan odnos u razgovoru sa optičarom ili optometristom od velike je važnosti. Najmanje razlike u životnom stilu, navikama, sportu ili hobiju, mogu napraviti veliku razliku kod kasnijeg prilagođavanja. Samo tako ćemo dobiti najbolje moguće progresivne naočare za naše potrebe.

Vrste progresivnih naočara:

Pregresivna stakla za svaku namenu

To su naočare koje nosimo svaki dan i ceo dan. Kod progresivnih naočara za svaku namenu dobijamo najbolje rezultate za daljinu i blizinu, dok će vidno polje za sredju udaljenost biti nešto suženo. Upravo zato, ljudima kojima posao ili hobi zahteva veliki broj sati ispred kompjutera, radi većeg komfora na srednjoj udaljenosti, savetuje se druga vrsta progresiva koju nazivamo “kancelarijski progresiv”.

Progresivna stakla za rad na računaru - kancelarijski progresiv

Ovaj specijalizovani progresiv namenjan je osobama koje rade na srednjoj udaljenosti, npr. kompjuterom, prvenstveno imaju potrebe za blizinu i srednju udaljenost. Ovakve naočare će ublažiti zamor oka kao i sve druge siptome koje uzrokuje predugo gledanje u ekran. Odlikuje ih proširena zona za srednju udaljenost.

 

Progresivna stakla možemo još razlikovati po stepenu tanjenja, tu veliki uticaj ima visina dioptrije kao i veličina okvira, ali i različitim slojevima. Bilo da se radi o UV zaštiti, antirefleksnom sloju, fotoosetljivoj opciji, slojevima protiv grebanja ili zaštite od komjutera, tu smo da kroz razgovor o potrebama i životnom stilu dođemo do krajnjeg rezultata koje će ti najviše odgovarati.

Cena progresivnih stakala

Definitivno jedno od najčešćih pitanja koje svi postavljamo jeste “koliko koštaju progresivne naočare”. Prilično je nezahvalno ovako govoriti o ceni, ali kvalitetnija progresivna stakla kreću od 100e do 600e. Raspon jeste veliki, ali su progresivi izuzetno individualan proizvod i normalno je da na cenu utiče mnogo faktora: dizajn progresiva, širina vidnog polja, dioptrija, materijal, fotoosetljiva opcija, dodatni zaštitni slojevi itd.

 

Kada pogledamo odnos cene i toga da će vam nakon kvalitetnog pregleda vida i izbora adekvatnih progresivnih stakala ispuniti sve potrebe samo jedne naočare, isplatiće se svaki dinar uložen u njih.

 

Naočare sa progresivnim staklima stavimo kad se probudimo i skidamo kad idemo na spavanje. To znači da ih nosimo oko dve trećine dana, zapitajmo se samo koliki onda uticaj imaju na kvalitet našeg života? Sa njima radimo, čitamo, kuvamo, vozimo, hodamo itd.

 

Negativna iskustva sa nošenjem progresivnih naočara

Negativni komentari koji prate progresivne naočare najčešće su vezani za stakla lošijeg kvaliteta ili neadekvatne izrade. Naravno, ograničen budzet svakoga od nas prati kroz životne izazove, ali dobar vid je poslednja stvar na kojoj treba štedeti.

Idealan okvir za progresivna stakla

Kod progresivnih stakala postoje neki zahtevi koji se moraju ispuniti. Budući da progresvina stakla omogućuju pogled na svim udaljenostima, vrlo je važno da ceo raspon dioptrija stane unutar okvira, što znači da nam je bitna adekvatna širina okvira.

 

Da bi olakšali izbog okvira napisali smo poseban vodič za odabir savršenog okvira, ali za progresivna stakla posle toga sledi jos bitniji deo, a to je uzimanje individualnih parametara.

 

Podešavanje okvira samom obliku lica, razmak zenica, položaj i visina zenica, vodeće oko, rotacija očiju, pokret glave i očiju pri gledanju na različite udaljenosti, sve su to parametri koji moraju biti sinhronizovani i tačno određeni. Tek tada dobijamo visoko personalizovani proizvod koji odgovara samo jednoj osobi i na koji će se ta osoba lako navići.

 

Važno je napomenuti da čak 80% problema i negativnih iskustava proizilazi iz neadekvatnog izbora okvira i nepotpunog ili nekvalitetnog uzimanja individualnih parametara. Zato je važno odabrati pouzdanog specijalistu optičara ili optometristu, jer će oni nakon temeljnog pregleda pre same izrade naočara napraviti završnu proveru svih bitnih individualnih parametara.

Personalizacija progresivnih stakala

Nakon precizno određene dioptrije i izabranog okvira, treći, možda čak i najbitniji korak, je personalizacija progresivnih stakala. Ovaj korak uključuje definisanje najtačnijih mera razmaka zenica, visine ugradnje, zakrivljenosti stakala i okvira, udaljenosti stakla od oka, kao i ugla pod kojim nam staklo stoji.

 

Koristimo naše višegodišnje iskustvo i pratimo svetsku tehnologiju kako bismo obezbedili najbolje moguće rezultate. Uveli smo softver koji koristi naprednu Lider tehnologiju kako bi precizno izmerio sve parametre za personalizaciju stakala. Ovaj softver percepira dubinu našeg lica u odnosu na okvir stakala, pružajući nam tačne informacije koje su nam potrebne za izradu stakala koja su prilagođena našim individualnim potrebama.

Softver za personalizaciju stakala

Ovaj napredni pristup personalizaciji stakala osigurava da dobijemo maksimalnu udobnost i kvalitetu vida. Kombinacija precizno određene dioptrije, odabranog okvira i personalizovanih stakala omogućava nam da uživamo u jasnom i udobnom vidu u svakodnevnim aktivnostima.

Iskustva sa progresivnim naočarima

Svi smo već čuli kako je privikavanje na progresivne naočare poseban proces. Prvih par dana nošenja mogu se iskusiti neki simptomi kao što je mutan vid, vrtoglavica, iskrivljen periferni vid ili mučnina. Međutim, što je pregled vida i personalizacija odrađena bolje, poštujući sve korake prilagođavanja, to su negativni simptomi manji.

 

Progresivne naočare utiču i na doživljaj dubine, pa prvih dana prilagođavanja treba paziti pri spuštanju niz stepenice. Ovaj proces privikavanje je neizbežan ali svi ovi simptomi srećom prođu kroz dva do tri dana.

Saveti pre kupovine progresivnih naočara

Svi mi volimo da istražujemo i da se raspitujemo ali ako želite saznati više o progresivnim naočarima ili čuti neke korisne savete jedina osoba od koje možete dobiti adekvatne odgovore je specijalista optičar ili optometrista. Nudimo besplatan pregled i konsultaciju, jer tek nakon toga možemo imati potpunu sliku i započeti razgovor o tome da li će progresiv ispuniti potrebe.
Zakažite jednim klikom, OVDE.

Saveti za navikavanje na progresivne naočare

 • Prvi savet koji mnogo ljudi ne ispoštuje je nositi naočare, zbog spomenutih neugodnih simptoma ljudi tokom prilagođavanja često skidaju naočare na nekoliko sati ali to je pogrešno. Jednostavno što više nosimo progresivne naočare, proces prilagođavanja će kraće trajati.
 • Vežbati vid sa novim progresivnim naočarima. Sedite kod kuće, na uobičajnu udaljenost od televizora i uzmite knjigu u ruke. Premeštanjem pogleda, sa televizora koji posmatrate kroz gornji deo na knjigu u donjem delu stakla, ubrzavate navikavanje oka.
 • Pomeranjem glave, a ne samo očiju, olakšavamo i smanjujemo zamor oka. Ovo je navika koja će se vremenom stvoriti.
 • Pripaziti na to da okvir adekvatno “sedi” na nosu, jer ako je prenisko ili previsoko nećemo imati potpuni ugođaj progresivnih stakala.
 • Budimo strpljivi. Iako u početku može biti teško, kroz par dana oči će skroz naviknuti na nova stakla i uživanje u samo jednim naočarima može da počne.

Podrška nakon kupovine

Mi u optici Prima, imamo porodičnu tradiciju od 1992. godine i iz tih razloga držimo do sebe i svojih klijenata. Upoznaj nas bolje na stranici o nama.

“Nama je najbitnija saradnja, a ne prodaja naočara. Podrška nakon kupovine se kod nas podrazumeva!”

Bilo da je samo podešavanje iskrivljenog okvira ili fino ugađanje po ergonomiji lica, čišćenje, menjanje papučica, pa čak i popravka slomljenog okvira, garantujemo ti brzu i potpunu uslugu –servis naočara.

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!

Kuća dobrog vida od 1992. godine!