fbpx
loader image

Anatomija oka

Šta je oko? Čime ga možemo uporediti?

Mogli bi reći da se radi o mekanoj loptici, sa tri glavna sloja, od kojih svaki ima svoju funkciju.
 1. Spoljni sloj
 2. Središnji sloj
 3. Unutrašnji sloj

Počnimo sa spoljnim slojem:

 1. Oko 90% površine oka je belo, glavna funkcija beonjače je da zaštiti očnu jabučicu.
 2. Preostalih 10% nalazi se na prednjem delu oka. Radi se o prozirnoj rožnjači. Izuzetno osetljivo područje je i prvi deo optičkog sistema u oku. Prelomna moć joj je oko +43.0 D

 

Zatim imamo srednji sloj:

 1. Sudovnjača je ispod beonjače, radi se o tankom sloju krvnih sudova i žila koje prenose kiseonik i hranjive stvari u oku.
 2. Cilijarno telo, smešteno je u prednjem segmentu oka, uz posebne niti je povezana sa očnim sočivom a pored toga ima zadatak da luči očnu vodicu.
 3. Dužica, ona je zaslužna za boju naših očiju. U sredini ima šupljinu koja se naziva zenicom.
 4. Zenica, da li ste primetili da se promer naših zenica menja? Ta se promena dešava u skladu sa intenzitetom svetla kojem su oči izložene. Što je svetlo jače, zenica je uža i obrnuto.
 5. Očno sočivo je drugi deo dioptrijskog sistema oka, njegova prelomna moć može da varira u zavisnosti od njegove elastičnosti, od +17.0 sve do +21.0 dioptrije.

Razumevanje unutrašnjeg sloja:

 1. Mrežnjača je unutrašnji sloj oka, izgrađen je od fotoosetljivih ćelija, svaka ima jako važnu ulogu jer su odgovorne za transformaciju slike koje primaju naše oči u električni impuls koji se prenosi do mozga putem vidnog živca.
 2. Žuta mrlja ili makula, Tu se nalazi najveća koncentracija fotosensitivnih ćelija, što omogućava najčistiju sliku, uključujući najfinije detalje i boje.
 3. Očni živac ima ulogu prenosa svih tih električnih impulsa od oka do mozga.

Kako oko zadržava svoj oblik?

 1. Staklasto telo, iza očnoj sočiva nalazi se zadnji očni segment i on je ispunjen prozirnom želatinoznom masom koja se zove staklasto telo. Pruža strukturu i podupire mrežnjaču.
 2. Očna vodica, između očnog sočiva i rožnjače nalazi se prednja očna komora i ona je ispunjana očnom vodicom. Cilijarno telo je luči a postoji mehanizam kroz koji odlazi.

“Normalno” ili emetropno oko

Da bi videli stvari u daljini, oko ne bi trebalo da ulaže nikakav napor:

Optički sistem, koji čine rožnjača i očno sočivo, trebalo bi savršeno da prelama i fokusira svetlost na žutu mrlju, gde se stvara najjasnija slika.

Ametropno oko

Dalekovido oko - zraci padaju iza mrežnjače
Kratkovido oko - zraci padaju ispred mrežnjače

Zaključak i savet:

Anatomija oka je složen i važan proces u razvoju našeg vida, otprilike 80% informacija tokom života stičemo putem vida tako da je vrlo bitno da održimo kvalitet vida što je više i što duže moguće!

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!

Kuća dobrog vida od 1992. godine!