fbpx
loader image
10 najbitnih saveta za održavanje progresivnih naočara

Održavanje progresivnih naočara: 10 najbitnijih saveta

Progresivna stakla nude izvanrednu udobnost i funkcionalnost, omogućavajući nam jasan vid na različitim udaljenostima. Međutim, kako bi se očuvala njihova efikasnost i produžio životni vek, neophodno je posvetiti posebnu pažnju njihovom održavanju. U ovom tekstu, istražićemo ključne smernice za pravilno održavanje progresivnih naočara.

 

Pored multifokalnih ili progresivnih stakala, ovi saveti za održavanje važe za sva dioptrijska stakla.

Sadržaj:

1. Redovno čišćenje

Veoma je lako posegnuti za najbližom tkaninom, poput majice ili papirnog ubrusa, kada želimo brzo očistiti naočare. Međutim, ovi materijali mogu biti štetni za progresivna stakla. Oni često sadrže grublju teksturu ili čestice prašine koje vrlo lako izgrebu stakla, što postepeno uništava kvalitet vida. Čisti ih redovno ali sa adekvatnom opremom.

2. Izbegavaj hemikalije i domaća sredstva za čišćenje

Uobičajeni deterdženti za domaćinstvo, alkohol, amonijak ili druge agresivne hemikalije mogu biti pogubni za slojeve na progresivnim staklima. Upotreba ovih sredstava može dovesti do oštećenja stakala, čime se smanjuje njihova efikasnost i dugotrajnost.

3: Koristi specijalizovana sredstva za čišćenje

Prvi korak ka očuvanju progresivnih stakala je redovno i pravilno čišćenje. Preporučuje se upotreba meke mikrofiber krpe koja neće ogrebati površinu stakla. Takođe, važno je koristiti specijalizovane sprejeve za čišćenje, čiji je sadržaj formulisan tako da ne ošteti premaze i slojeve na staklima. Ovo je ključno za održavanje progresivnih stakala.

4: Redovno proveravaj poravnanje

Ako naočare klize sa nosa ili su samo krive, posetite optičara jer će ih jedino on podesiti i prilagoditi licu tako da istovremeno ne spadaju i ne žuljaju.

5: Čuvaj ih u futroli

Kada naočare nisu u upotrebi, trebalo bi ih čuvati u zaštitnoj kutiji tj. futroli. Ovo će sprečiti akumulaciju prašine i prljavštine, a takođe i zaštititi naočare od mehaničkih oštećenja.

6: Izbegavaj ekstremne temperature

Ne ostavljaj svoje naočare u vrućem automobilu ili na direktnom suncu, jer to može oštetiti slojeve na staklu, kao i okvir. Ovo se može desiti i u nekim ekstremnim situacijama na poslu ili u kuhinji, npr. prilikom otvaranja vruće rerne. Budi pažljiv, čuvaj i sebe i naočare od naglih i velikih temperatura.

7: Redovno ih čisti od masnoća i znoja

Masnoće i znoj mogu oštetiti premaze na staklima, stoga redovno briši rubove stakla jer se tamo skuplja najveći deo nečistoća, a takođe i na papučicama ako je metalni okvir u pitanju.

8: Praktikuj pravilan način stavljanja i skidanja naočara

Da bismo očuvali oblik i integritet okvira kod progresivnih naočara, uvek ih stavljamo i skidamo koristeći obe ruke. Ovom metodom sprečavamo da se okvir iskrivi, olabavi ili ošteti, što je posebno važno kod fino podešenih progresivnih naočara.

9: Izbegavaj kontakt sa oštrim predmetima

Naočare bi trebalo držati dalje od ključeva, cibzara i drugih oštrih predmeta koji mogu izazvati ogrebotine. Vraćamo se na onaj savet, ako nisu na glavi – držimo ih u futroli, jer će jedino tamo sigurno biti na bezbednom.

10: Poseti optičara

Povremeni odlasci kod optičara za profesionalno čišćenje i podešavanje naočara su od suštinskog značaja. Progresivna stakla nisu jeftina i bitno je pravilno voditi računa o njima. Optičar može proveriti stanje okvira i stakala, kao i prilagoditi naočare kako bi savršeno odgovarale licu.

Samo u Optici Prima!

Isprobaj progresivne naočare pre kupovine!

Isprobaj progresivna stakla, stvori svoje iskustvo pre kupovine

Dodatni saveti za održavanje progresivnih naočara:

  • Redovno čisti stakla specijalnim sprejem i suvom, mekom krpom.
  • Izbegavaj ekstremne temperature koje mogu oštetiti stakla i okvir.
  • Redovno briši rubove i nosnike kako bi uklonio masnoće i znoj.
  • Koristi obe ruke prilikom stavljanja i skidanja naočara da bi sprečio krivljenje okvira.
  • Drži naočare dalje od ključeva i oštrih predmeta.
  • Redovno posećuj optičara za proveru stanja naočara.

Zaključak optičara

Pravilno održavanje progresivnih naočara osigurava njihovu dugotrajnost i efikasnost. Sledi ove jednostavne, ali ključne korake i savete kako bi uživao u najboljem mogućem vizuelnom iskustvu. Tvoje progresivne naočare mogu ti služiti godinama, pružajući jasan i udoban vid, sve dok im pružaš pravilnu negu i pažnju.

 

Ako te zanima još o progresivnim staklima, obavezno poseti našu centralnu stranicu za ovu temu: Progresivne naočare – sve na jednom mestu, tu možeš pronaći akcije za progresivne naočare, pregled vida za multifokalna stakla, česta pitanja, te stvarna iskustva naših klijenata.

Progresivne naočare

Progresivne naočare - sve na jednom mestu

Centralna stranica za progresivne naočare. Saznaj kako izgleda kod nas pregled za progresivne naočare, aparate i tehnologiju koju koristimo. Takodje, upoznajte proizvode, brendove kao i akcije na progresivna stakla.

PREGLED VIDA

OVO TI JE PRVI KORAK!

Uveli smo aparat koji dioptriju meri u preciznijim koracima. Pored toga stvara veoma prijatno iskustvo, čime dobijamo tačnije odgovore i preciznije određenu dioptriju. – Optika Prima Zrenjanin

Zašto izabrati nas?

KUĆA DOBROG VIDA OD 1992. GODINE

Optika Prima je popularna optika ne samo u Zrenjaninu, već i u celoj Srbiji. Stotine pozitivnih ocena i komentara na svim mrežama samo govore o tome da nam nije cilj uvaliti ti najskuplje naočare, već stvarno pronaći najbolje rešenje za svaku situaciju.