fbpx
loader image
Zamucen vid posle operacije katarakte

Zamućen vid posle operacije katarakte

U ovom blog postu, istražićemo razloge za zamućen vid posle operacije katarakte, kako prepoznati simptome, kako se nositi sa njima, kao i kada je potrebno obratiti se stručnjaku za dodatnu pomoć.

 

Operacija katarakte je revolucionalno rešenje za vraćanje jasnog vida. Iako je najčešće veoma uspešna, neki pacijenti nakon zahvata mogu naići na neočekivani problem: zamućen vid. Ovo može biti iznenađujuće i uzrokovati zabrinutost, ali važno je znati da je to često normalan deo procesa oporavka.

Sadržaj:

Zamućen vid nakon operacije katarakte - da li je normalno?

Nemoj odmah paničiti ukoliko primetiš da ti je vid nejasan nekoliko dana nakon operacije katarakte. Zamućen vid je čest odgovor očiju na ovu vrstu hirurškog zahvata jer je potrebno vreme da se oči oporave i prilagode novom sočivu koje je ugrađeno.

 

Pacijenti mogu doživeti različite nivoe zamućenja vida — neki mogu imati zamagljen vid samo jedan dan, dok kod drugih to može da traje i nekoliko dana. Iako je mutan vid normalna pojava nakon operacije, ukoliko traje nedeljama, važno je konsultovati se sa lekarom.

Samo u Optici Prima!

Besplatno personalizovano odredjivanje dioptrije!

Pregled vida i besplatno odredjivanje dioptrije u Optici Prima Zrenjanin

Zašto se javlja mutan vid nakon operacije katarakte?

Različiti faktori mogu uzrokovati zamagljen vid nakon ovog zahvata, pri čemu su neki češći od drugih, a tvoj lekar će svakako utvrditi koji je tačan uzrok. Mi smo ovde opisali neke od najčešćih:

Reakcija na veštačko sočivo:

Adaptacija na novo, veštačko sočivo može izazvati privremeno zamućenje vida i ovo je sasvim uobičajena pojava tokom perioda oporavka.

Otok:

Bilo da se operiše koleno, kuk ili je operacija katarakte u pitanju, sasvim je očekivano da će se pojaviti otok i blaga upala. Nakon operacije katarakte, taj otok najčešće zahvata rožnjaču, a kako on polako bude nestajao, tako će se i vid postepeno razbistravati.

Astigmatizam:

Astigmatizam može nastati zbog nejednakog zarastanja tkiva oka ili može biti rezultat nepreciznog postavljanja veštačkog sočiva. Ovaj problem može prouzrokovati nejasan vid i iskrivljene slike. Da bi se to ispravilo, lečenje uključuje nošenje odgovarajućih naočara ili kontaktnih sočiva.

Suvo oko:

Nakon operacije katarakte često dolazi do smanjene proizvodnje suza, jer tokom same procedure, nervi odgovorni za lučenje suza mogu biti privremeno oštećeni. Takođe, određeni lekovi koji se koriste tokom ili nakon operacije mogu uticati na suvoću oka. Ovo može izazvati nelagodnost i osećaj grebanja u oku, ali srećom, može se vrlo uspešno ublažiti korišćenjem veštačkih suza.

Upala/infekcija:

Iako su retke, infekcije ili slične komplikacije posle operacije mogu izazvati nejasan vid. Ovo zahteva hitnu medicinsku pažnju kako bi se sprečile ozbiljnije posledice.

Sekundarna katarakta:

Ne brini, tvoja katarakta se nije vratila.

 

Tokom operacije, iako se zamućeno sočivo uklanja, neke ćelije ipak mogu ostati unutar oka. Vremenom, ove ćelije mogu rasti i stvoriti zamućenje iza novog sočiva, što daje simptome vrlo sličnim kao kada je katarakta bila prisutna.

 

Ovo je veoma čest uzrok zamagljenog vida mesecima ili čak godinama nakon operacije i ne zahteva ponovnu operaciju. Umesto toga, jednostavan laserski postupak, koji traje oko 30 sekundi i potpuno je bezbolan, rešava taj problem.

Drugi problemi sa vidom nakon operacije

Nakon operacije katarakte, promene u unutrašnjoj strukturi oka mogu uzrokovati osetljivost na svetlost. Ponekad je razlog povećana količina svetlosti koja prolazi kroz veštačko sočivo, što može izazvati osetljivost i nelagodnost pri izlaganju čak i normalnom intenzitetu svetlosti. Takođe, može se desiti i da osoba počne da primećuje neobičan odsjaj ili aure oko svetlosnih izvora.

 

Prisustvo mušica u vidnom polju je još jedan simptom koji se neretko javlja nakon hirurškog zahvata na oku. Ova pojava nije zabrinjavajuća i najčešće prolazi sama od sebe. Nešto više o “letećim mušicama u oku” možeš pročitati klikom na link: Vidiš musice i tackice pred ocima?

Kada posetiti oftalmologa?

Veoma je važno razlikovati očekivanu privremenu zamućenost vida posle operacije katarakte koja se postepeno smanjuje, od problema koji zahtevaju dodatnu pažnju.

 

Ako primetiš da se tvoj vid ne poboljšava ili se čak pogoršava, ili ako imaš poteškoće s vidom koje utiču na svakodnevne aktivnosti, najbolje je da se što pre konsultuješ sa oftalmologom. Ovi simptomi mogu biti znak da je potrebno dodatno lečenje ili procena stručnjaka kako bi se otkrio uzrok problema i adekvatno i pravovremeno rešio.

Nega nakon operacije katarakte

Tokom oporavka nakon operacije katarakte, postoje određene preventivne mere koje mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja zamućenja vida. Redovno uzimanje propisanih lekova, praćenje uputstava oftalmologa o upotrebi kapi za oči ili lekova, kao i izbegavanje naprezanja očiju (kao što je čitanje pri slabom svetlu ili dugotrajno gledanje u ekrane) svakako su od velilke koristi u ovom procesu.

 

Redovne posete oftalmologu su ključne za praćenje napretka i prilagođavanje plana lečenja, ako je to potrebno. Osim toga, nošenje sunčanih naočara i izbegavanje izlaganja jakom sunčevom svetlu može pomoći u zaštiti očiju.

Zaključak

Zamućen vid posle operacije katarakte je čest, ali obično rešiv problem. Bitno je zapamtiti da se privremeno zamućenje može javiti tokom procesa oporavka, ali ako primetiš da ti se vid ne poboljšava ili se čak pogoršava, nemoj čekati. Zakaži pregled što pre! Budi informisan i pažljivo prati preporuke lekara, jer to ti može pomoći da se što pre vratiš jasnom vidu.

Kuća dobrog vida od 1992. godine!

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!