fbpx
loader image
Letece musice u ocima, tj. musice, tackice krugovi pred ocima

Vidiš mušice i tačkice pred očima? Saznaj šta to znači

Zamisli ovo: lepo je vreme, sediš napolju, ispijaš omiljeni napitak i posmatraš vedro nebo. A onda počneš da primećuješ sitne mušice i tačkice, ili čak i linijice koje lebde pred očima. Čini se kao da su tu, ali kada pokušas da ih uhvatiš pogledom one kao da beže.

 

Ovu pojavu, poznatu kao “leteće mušice u oku”, mnogi od nas su iskusili, a ipak, malo je onih koji znaju šta su zapravo ove “mušice” i odakle one u našem oku.

 

Iako su najčešće bezazlene, mogu izazvati znatiželju, pa čak i brigu o zdravlju naših očiju. Kroz misli nam prolaze razna pitanja – “Šta uzrokuje ovo?”, “Da li je to opasno?” ili “Da li je to znak nečega ozbiljnijeg?”.

 

Razumevanje onoga što se dešava sa našim očima je ključno za osećaj sigurnosti. Zato, hajde da zajedno istražimo ovaj neobičan fenomen i saznamo šta se krije iza ovih nepozvanih tačkica, bljeskova ili krugova koje vidimo pred očima!

Sadržaj:

Kako izgledaju mušice pred očima - simptomi

Izgled ovih mušica u vidnom polju može varirati od osobe do osobe. Nekima izgledaju poput tačkica nalik na čestice prašine koje lebde u vazduhu; drugi ih opisuju kao niti paukove mreže ili končiće koji se lagano pomeraju. Obično su najuočljivije na svetlim pozadinama, poput vedrog neba ili belih površina, kao što je, na primer, zid.

 

Njihovo ponašanje se menja dok pomeramo pogled – mogu da trepere, pomeraju se ili menjaju svoj oblik. Na tamnijim pozadinama ili u prostorijama sa slabijim osvetljenjem, ove smetnje mogu postati manje primetne ili potpuno nestati iz vidnog polja.

Zašto vidimo mušice i tačkice pred očima?

Ovi neobični prizori su zapravo rezultat senki koje stvara staklasto telo, odnosno gelasta struktura u samoj unutrašnjosti našeg oka. Kada se sitni delići, poput proteina ili drugih mikročestica unutar tog gela pomeraju, oni mogu bacati senke na zadnju površinu oka, to jest mrežnjaču. Ove senke stvaraju iluziju malenih tačkica, niti ili mrlja koje se čine kao da lebde kroz naše vidno polje.

Koji su uzroci za pojavu mušica u vidnom polju

1. Starenje: Starenje je jedan od glavnih faktora koji dovodi do pojave mušica u vidnom polju. Sa godinama, staklasto telo u oku se menja i može stvarati senke ili tačkice koje se percipiraju kao “leteće mušice”. Najčešće se javlja kod ljudi starijih od 50 godina.
2. Postojanje kratkovidosti (miopije) ili drugih očnih oboljenja: Osobe sa određenim očnim stanjima kao što su kratkovidost, dijabetička retinopatija ili upala mrežnjače, mogu imati povećan rizik od pojave “mušica” u vidnom polju.
3. Trauma oka: Povrede oka ili operacije oka mogu uticati na stvaranje “mušica” ili povećati njihovo već postojeće prisustvo.
4. Stres ili anksioznost: Psihološki faktori poput stresa ili anksioznosti ponekad mogu uzrokovati da osoba postane više svesna ovog fenomena u svom vidnom polju.
5. Zapaljenje oka ili infekcija: Određena zapaljenja ili infekcije oka mogu izazvati pojavu “mušica”.

Da li su leteće mušice opasne?

Iako mogu biti iritantne, “mušice” u vidnom polju su uglavnom rezultat normalnih promena u staklastom telu. Njihova pojava, sama po sebi, ne predstavlja nikakvu pretnju po vid ili zdravlje oka. Zapravo, većina ljudi se čak i navikne na njih toliko da ih više ni ne primećuje.

Simptomi i kada trebamo posetiti oftalmologa

Kao što smo već naglasili, “mušice” su obično bezopasne, pogotovo ako se pojavljuju s vremena na vreme. Međutim, ukoliko su propraćene drugim simptomima, to može ukazivati da postoji ozbiljniji problem.

 

Evo na koje simptome trebamo obratiti pažnju:

  • Iznenadan porast broja “mušica” u vidnom polju
  • Bljeskovi svetlosti
  • Bol u oku
  • “Siva zavesa” koja pokriva deo vidnog polja
  •  Gubitak perifernog vida

Postoji nekoliko ozbiljnih očnih stanja koje dovodimo u vezu sa naglim pojavljivanjem navedenih simptoma. Stanja poput odvajanja mrežnjače i krvarenja u staklastom telu, koja zahtevaju hitan medicinski tretman kako bi se izbegao gubitak vida.

 

Takođe, ukoliko osoba boluje od neke hronične bolesti oka ili sumnja na ozbiljniji problem, nikako ne treba oklevati sa zakazivanjem pregleda!

Leteće mušice posle operacije katarakte

Nakon operacije katarakte, vid je svakako mnogo jasniji, ali neki pacijenti se mogu žaliti da su počeli da primećuju “leteće mušice” u svom vidnom polju.

 

Pojava ovog fenomena može biti povezana s različitim faktorima. Sam proces operacije može izazvati promene u staklastom telu oka, što može dovesti do stvaranja novih “mušica” ili povećanja broja postojećih. Osim toga, činjenica je da nakon operacije osoba počinje da primećuje više stvari u vezi sa vidom. Pa tako može biti i svesnija “mušica” koje su možda već bile prisutne, ali nisu bile toliko primetne zbog zamućenja.

 

U većina slučajeva prisustvo “mušica” nakon operacije nije zabrinjavajuće i obično se smanjuje tokom vremena. Međutim, ako je propraćeno drugim neuobičajenim simptomima, važno je potražiti savet oftalmologa.

Lečenje letećih mušica pred očima

U najvećem broju slučajeva, “mušice” u vidnom polju su prosto dosadna smetnja i mogu se potpuno ignorisati. Čak se, s vremenom, mogu poboljšati same od sebe. Međutim, u retkim slučajevima, “mušice” mogu biti toliko ometajuće da mogu uticati na vid i posledično ometati svakodnevne aktivnosti i funkcionisanje.

 

U tom slučaju, oftalmolog može predložiti neku od sledećih opcija lečenja:

  • Vitrektomija: Operacija kojom se uklanja i zamenjuje staklasto telo kroz mali rez. Bitno je napomenuti da za ovu vrstu intervencije ne postoji garancija uspeha – moguće je da ćemo se ovim putem otarasiti svih “mušica”, ali postoji i mogućnost da se one ponovo vrate.
  • Vitreoliza: Ova vrsta lečenja podrazumeva korišćenje posebnog lasera koji za cilj ima da smanji ili potpuno ukloni čestice u staklastom telu koje izazivaju senke.

Pre nego što se odlučimo na bilo kakav tretman, neophodno je konsultovati se sa oftalmologom kako bismo razumeli uzrok problema i dobili najbolji mogući savet o opcijama lečenja koje su nam dostupne. U mnogim slučajevima, osobe se jednostavno naviknu i nauče da ignorišu ove smetnje u vidnom polju ili da se prilagode njihovom prisustvu.

Savet optometriste

Ako primetiš i ti ove “leteće mušice” u svom vidnom polju, nemoj paničiti. Upamti: većinu vremena, one nisu razlog za brigu. U slučaju da im se iznenada poveća broj ili se pojavljuju uz bljeskove svetlosti, najpametnije je zakazati očni pregled. Lekar će utvrditi da li je ono što vidiš bezopasno ili je simptom ozbiljnijeg problema koji zahteva lečenje.

 

Budi proaktivan kada je u pitanju zdravlje tvojih očiju!

Kuća dobrog vida od 1992. godine!

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!