Da li je UV svetlost jedina od koje nam je potrebna zaštita?

-NE!

I na žalost veliki broj ljudi nije uopšte upoznata sa plavom svetlošću, ona je normalna pojava i u dnevnom (sunčevom) svetlu ali takođe je izazivaju svi digitalni uređaji kao i svo veštačko led osvetljenje. 

U današnje vreme preko 90% ljudi dnevno koristi nekoliko različitih uređaja. Prosečan čovek dnevno provodi više od 4 sata ispred ekrana, to je napor za naše oči koje nisu prilagođene.

Šta je ustvari plava svetlost?

Sunčeva svetlost ili “bela svetlost” sadrži crvene, narandžaste, žute, zelene i plave svetlosne zrake, i brojne nijanse svake od ovih boja. Svaka boja ima posebnu talasnu dužinu. 

Da ne zalazimo u komplikovanu fiziku, svetlosni zraci koji imaju relativno velike talasne dužine sadrže manje energije, a oni sa kratkim talasnim dužinama više energije.

Zraci na crvenom kraju spektra imaju veće talasne dužine i prema tome, manje energije. Zraci na plavom kraju spektra vidljive svetlosti imaju kraću talasnu dužinu i više energije.

Kako utiče plava svetlost na naše zdravlje?

Dok mali deo plave svetlosti (tirkizno plava boja-bliže zelenoj) blagotvorno deluje na zdravlje jer utiče na  regulisanje našeg biološkog sata, drugi veći deo (plavo-ljubičasti) štetan je za oko.

Sada je identifikovana kao jedan od glavnih faktora zaslužnih za povećan broj “računarskog vida” kao i degeneracije žute mrlje u starosti.

Zašto se to dešava?

Moram spomenuti da naše oko odbija preko 95% od UV svetlosti, međutim i taj mali procenat uspe da izazove veliki broj neželjenih posledica kao i bolesti (katarakta, slepilo, pinguecula pa čak i rak) iz tih razloga nosimo naočare koje blokiraju 100% UV zraka.

Ali za ceo spektar štetne plave svetlosti naše oči nisu razvile prirodnu zaštitu i na žalost gotovo sva količina prodire duboko u oko i udara u središnji deo mrežnjače zvan žuta mrlja.

Može li povećati rizik od degeneracije žute mrlje?

Činjenica da plava svetlost prodire sve do mrežnjače je važna, jer su laboratorijske studije pokazale da prevelika izloženost plavoj svetosti može oštetiti ćelije koje reaguju na svetlost.

To uzrokuje promene koje podsećaju na degeneraciju žute mrlje, što može dovesti do trajnog gubitka vida.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo koliko je prirodna i veštačka svetlost “previše plava” za našu mrežnjaču, mnogo studija je potvrdilo da trebamo biti zabrinuti oko ovoga jer se sve više izlažemo plavoj svetlosti.

 

Simptomi "računarskog vida":

Jedno istraživanje dokazalo je da je 89% korisnika već iskusilo neke od ovih simptoma koji su povezani sa upotrebom ekrana.

 

Na očima

Na telu

74% 

Imaju naprezanje očiju

50%

Imaju svrabež očiju

54%

Imaju bol u vratu i ramenima

46%

Imaju isušene oči

46%

Imaju zamagljen vid na blizinu

51%

Imaju bolove u leđima

Treptanje očiju manje pred ekranima povećava simtome suvih očiju ili svrabeža i zamagljen vid. Korisnici pametnih telefona imaju tendenciju da ih drže vrlo blizu svog lica, što zahteva veliki napor prilagođavanja – to je izvor naprezanja očiju i glavobolje.

Da li se svi ovi simptomi mogu prepisati ekranima?

Prema mnogim stručnjacima odgovor je “DA”. Zapravo naš vizuelni sistem nije biološki osmišljen za vid na blizu, i on bi trebao biti ograničen.

Postoji li rešenje?

Srećom, postoje rešenja koja nas štite od plave svetlosti i umanjuju posledice. Svako može olakšati sebi “računarsko naprezanje” očiju usvajanjem nekoliko jednostavnih saveta koje treba slediti. 

Danas postoje i posebna stakla koja su osmišljena i prilagođena za efikasno filtriranje ovih zraka – 100% zaštita!

Evo nekoliko saveta za očuvanje vida:

Smanjite osvetljenost na ekranima
Obavezno postavite ekran direktno ispred lica, nešto niže od nivoa očiju, ako se radi o laptopu ili tabletu, održavajte određenu udaljenost.
Očistite ekrane
Trepnite češće da biste se borili protiv suvih očiju. Pridržavajte se pravila 20/20/20 – svakih 20 minuta napravite pauzu od 20 sekundi i gledajte u nešto udaljeno 20 metara.
Povećajte veličinu texta

 

I naravno, ograničite količinu vremena provedenog na digitalnom uređaju. Naročito pratite mlađe korisike i pružite im dobar primer.
Smanjite količinu svetla u prostoriji

Stakla sa 100% zaštitom!

Kao što se sva tehnologija razvija tako i oftalmologija, danas već možete po jako pristupačnim cenama kupiti stakla od raznih proizvođača sa kompletnom zaštitom: 

  • zaštita od plave svetlosti
  • UV zaštita
  • antirefleks zaštita (HMC)
  • zaštita protiv grebanja
  • zaštita protiv magljenja
  • hidrofobni sloj – odbija kapljice vode
  • + mogućnost dodatnih tretmana…
Između ostalih preventivnih akcija, naočare sa ovim staklima mogu pomoći oku da se prilagodi bliskim predmetima, poput računara ili telefona, i efikasno umanjiti efekte naprezanja oka (simptome “računarskog vida”). 

Zahvaljujući specifičnim slojevima štite oči od štetnih plavih talasa koji mogu izazvati degeneraciju žute mrlje, a istovremeno omogućavaju blagotvorno plavo svetlo.

 Ova stakla su dostupna u svim dioptrijama, ali i onima koji savršeno vide a žele se osloboditi simptoma “računarskog vida” i zaštiti svoje oči!

 

PRONAĐITE NAS!

Kralja Aleksandra I Karađorđevića 36
23000 Zrenjanin

Pratite nas na instagramu!