fbpx
loader image
Katarakta simptomi i prevencija, kako prepoznati kataraktu?

Katarakta: simptomi i prevencija

Videti svet oko sebe jasno je neprocenjivo, zar ne? Međutim, postoje određeni zdravstveni problemi koji mogu narušiti tu dragocenu sposobnost, a jedan od njih je – katarakta. Svi smo čuli za kataraktu, ali šta zapravo znamo o njoj? Kako prepoznati kataraktu u ranoj fazi? Koji su simptomi katarakte?

 

Bez obzira na godine ili životne okolnosti, razumevanje katarakte je važno za sve nas. Saznaj sve bitne i korisne informacije koje će ti pomoći da prepoznaš prve simptome katarakte, uočiš kada je pravo vreme za posetu lekaru, a otkrićemo i neke savete kako da očuvas svoj vid. Zato, smesti se udobno i nastavi sa čitanjem!

!

Sadržaj:

Katarakta: simptomi

1. Zamagljen vid

Jedan od najranijih simptoma katarakte je zamagljenost vida. Slika se čini mutnija nego inače i često se opisuje kao gledanje kroz maglu ili zamućeno staklo.

katarakta simptomi: prikaz kako izgleda vid sa kataraktom

2. Osetljivost na svetlost

Katarakta utiče na to kako svetlost prolazi kroz oko i zbog toga su osobe koje pate od ovog stanja često izuzetno osetljive na svetlo. Ovo je posebno izraženo kada je napolju sunčano ili kada je osvetljenje u prostoriji jako.

3. Leteće mušice i tačkice pred očima

Leteće mušice su obično bezopasne, pogotovo ako se pojavljuju s vremena na vreme. Međutim, ukoliko su propraćene drugim simptomima, to može ukazivati da postoji ozbiljniji problem.

4. Problemi sa noćnim vidom

Kada je okolina slabo osvetljena, osobe sakataraktom imaju poteškoća sa jasnim razlikovanjem objekata. Zbog zamućenja u oku osetljivost na kontrast se smanjuje, što može dovesti do problema u noćnoj vožnji ili viđenju predmeta u mračnim prostorijama.

5. Promene u percepciji boja

Katarakta može uticati na percepciju boja, čineći ih manje živopisnim ili “ispranim” ili čak, u nekim slučajevima, slika može izgledati žućkasto, poput stare fotografije.

6. Pojava odsjaja i aure oko svetlosti

Svetlost poput farova automobila ili uličnih svetiljki može stvoriti odsjaj ili aure oko tih izvora svetlosti. Ovi efekti mogu ometati jasno viđenje okoline.

7. Dupli vid ili senke

Ponekad, katarakta može stvarati efekat duplog vida ili senki oko objekata. To može biti posebno izraženo u jednom oku. Ovo je blagi efekat astigmatizma.

Samo u Optici Prima!

Besplatno personalizovano odredjivanje dioptrije!

Pregled vida i besplatno odredjivanje dioptrije u Optici Prima Zrenjanin

Da li se katarakta vidi u ogledalu?

U početnoj fazi, katarakta: simptomi  nisu vidljivi gledanjem odraza u ogledalu. Kada već uznapreduje, osvetljavanjem oka možemo videti belo ili plavkasto-belo, a ponekad čak i žućkasto zamućenje u zenici. Kako vreme prolazi, to zamućenje je sve uočljivije.

Kada se javiti lekaru?

Ako primetiš da ti se vid zamagljuje, da teže prepoznaješ boje ili da ti treba više svetla za čitanje, to mogu biti znači katarakte. Ukoliko primećuješ i naglo pogoršanje vida ili bilo kakve druge promene koje te brinu, nemoj da čekaš. Nije pametno ignorisati ni najmanje promene, jer rano otkrivanje problema sa očima može pomoći u pravovremenom lečenju.

Dijagnostika

Dijagnostika katarakte je zapravo prilično jednostavna. Oftalmolog će pregledati tvoje oči koristeći specijalne alate i lampe da bi video šta se dešava. On će proveriti oštrinu vida, očni pritisak, kao i strukturu oka kako bi utvrdio postojanje katarakte. Takođe, posebnim testom će ispitati i to kako vidiš boje.

 

Ako se potvrdi da imaš kataraktu, doktor će ti objasniti u kojoj je fazi i predložiti odgovarajući tretman, bilo da je to praćenje stanja ili predlog operacije.

Prevencija katarakte

Prevencija katarakte može značajno doprineti očuvanju zdravlja oka. Iako se starenjem povećava rizik od katarakte, postoje koraci koje možemo preduzeti kako bismo smanjili ovaj rizik.

 

Prvo i najvažnije je zaštiti oči od sunčevog zračenja. Nošenje sunčanih naočara sa UV zaštitom može pomoći u smanjenju izloženosti štetnom UV svetlu, čime smanjujemo rizik od razvoja katarakte.

 

Hrana bogata antioksidansima, poput voća, povrća i ribe, može pomoći u zaštiti očiju i dugoročnom očuvanju vida.

 

Pušenje može povećati rizik od različitih očnih problema, uključujući i kataraktu, pa napuštanje ove navike može značajno smanjiti rizik od razvoja problema sa vidom.

 

Zapamti, briga o očima je ključna za očuvanje vida. Primenom ovih jednostavnih saveta možeš smanjiti rizik od katarakte i očuvati zdravlje svojih očiju za dugi niz godina!

 

Katarakta kod dece

Kongenitalna (urođena) katarakta, iako retka, može se primetiti kod beba ili male dece. Može se uočiti beličast i zamućen izgled zenica deteta. Ponekad se javlja i skretanje očiju (strabizam) ili drugi neobičan izgled očiju.

 

Ukoliko primetiš bilo kakve nepravilnosti u izgledu očiju deteta, važno je odmah se obratiti lekaru. Kongenitalna katarakta zahteva brzu medicinsku reakciju radi sprečavanja daljeg oštećenja vida i problema poput ambliopije i omogućava normalan razvoja očiju tokom detinjstva.

Savet optometriste

Razumemo koliko to može biti frustirajuće – kad svet oko tebe postaje mutan kao da gledaš kroz zamagljeno staklo. Ali kad se upoznaš s tim – šta je katarakta, kako se ispoljava i šta možeš učiniti – lakše je upravljati ovim izazovom.

 

Redovni pregledi očiju su ključni, a uz to, pravilna ishrana i zdrave životne navike mogu pomoći da se smanji rizik od nastanka katarakte. Ne kažu džabe- bolje sprečiti, nego lečiti!

Kuća dobrog vida od 1992. godine!

Dioptrijske naočare, sučane naočare, stakla ili kontaktna sočiva – možeš da računaš na nas!